Szerbet: Różnice pomiędzy wersjami
(Hmm...) Znaczniki: mobilna mobilna www |
|||
Linia 1: | Linia 1: | ||
[[Plik:Calicuts 13.jpg|200px|right|thumb|Pyszny szerbet w pakiecie z mniej smacznym [[Indie|Hindusem]]]] |
|||
{{cytat|Podaj lokmę i '''szerbet'''|Obowiązkowy element każdego odcinka [[tureckie seriale|tureckiego serialu]]}} |
{{cytat|Podaj lokmę i '''szerbet'''|Obowiązkowy element każdego odcinka [[tureckie seriale|tureckiego serialu]]}} |
||
'''Szerbet''' - prekursor [[sok]]ów Tymbark popularny w [[Turcja|Turcji]] i innych krajach islamskich oraz [[Indie|Indiach]] jako substytut [[alkohol]]u. Wspaniały prezent, jeśli chcemy komuś podarować przy okazji [[cukrzycą|cukrzycę]]. |
'''Szerbet''' - prekursor [[sok]]ów Tymbark popularny w [[Turcja|Turcji]] i innych krajach islamskich oraz [[Indie|Indiach]] jako substytut [[alkohol]]u. Wspaniały prezent, jeśli chcemy komuś podarować przy okazji [[cukrzycą|cukrzycę]]. |
||
Szerbet powstaje z posłodzonej nieznaczną ilością cukru wody, na przykład w proporcji trzy szklanki [[cukier|cukru]] na litr,<ref>Dawniej po prostu używano soku z trzciny cukrowej, ale ten został zakazany konwencją genewską jako broń biologiczna</ref>, z dodatkiem owoców bądź płatków róży. Typowo przyjmuje postać gęstego soku, aby był bardziej zabójczy można przygotować także zagęszczony syrop. ''Crème de la crème'' stanowi wersja szerbetu w formie skrystalizowanych tabliczek, z uwagi na niskie zapotrzebowanie na [[trucizna|trucizny]] dziś już rzadko spotykana. |
Szerbet powstaje z posłodzonej nieznaczną ilością cukru wody, na przykład w proporcji trzy szklanki [[cukier|cukru]] na litr,<ref>Dawniej po prostu używano soku z trzciny cukrowej, ale ten został zakazany konwencją genewską jako broń biologiczna</ref>, z dodatkiem owoców bądź płatków róży. Typowo przyjmuje postać gęstego soku, aby był bardziej zabójczy można przygotować także zagęszczony syrop. ''Crème de la crème'' stanowi wersja szerbetu w formie skrystalizowanych tabliczek, z uwagi na niskie zapotrzebowanie na [[trucizna|trucizny]] dziś już rzadko spotykana. |
||
Szerbet podawany jest na zimno z, jak wiemy, <del>cukrzycą</ |
Szerbet podawany jest na zimno z, jak wiemy, <del>cukrzycą</del> lokmą czyli pączkami w miodzie. Często oba specjały można popić ciepłą [[herbata|herbatą]], oczywiście z cukrem. |
||
Potrawą pochodną szerbetu jest [[sorbet]], który powstał, gdy turecki emigrant w [[Szwecja|Szwecji]] rozlał szerbet na śniegu. |
|||
{{Przypisy}} |
{{Przypisy}} |
||
[[Kategoria:Napoje]] |
|||
[[Kategoria:Przekąski]] |
Wersja z 23:10, 5 paź 2021
Podaj lokmę i szerbet
- Obowiązkowy element każdego odcinka tureckiego serialu
Szerbet - prekursor soków Tymbark popularny w Turcji i innych krajach islamskich oraz Indiach jako substytut alkoholu. Wspaniały prezent, jeśli chcemy komuś podarować przy okazji cukrzycę.
Szerbet powstaje z posłodzonej nieznaczną ilością cukru wody, na przykład w proporcji trzy szklanki cukru na litr,[1], z dodatkiem owoców bądź płatków róży. Typowo przyjmuje postać gęstego soku, aby był bardziej zabójczy można przygotować także zagęszczony syrop. Crème de la crème stanowi wersja szerbetu w formie skrystalizowanych tabliczek, z uwagi na niskie zapotrzebowanie na trucizny dziś już rzadko spotykana.
Szerbet podawany jest na zimno z, jak wiemy, cukrzycą lokmą czyli pączkami w miodzie. Często oba specjały można popić ciepłą herbatą, oczywiście z cukrem.
Potrawą pochodną szerbetu jest sorbet, który powstał, gdy turecki emigrant w Szwecji rozlał szerbet na śniegu.
Przypisy
- ↑ Dawniej po prostu używano soku z trzciny cukrowej, ale ten został zakazany konwencją genewską jako broń biologiczna